fbpx
Home Monden „Dublă măsură şi mizerie”. Nou scandal în USR după ce unui critic al lui Barna i-a fost invalidată candidatura la parlamentare

„Dublă măsură şi mizerie”. Nou scandal în USR după ce unui critic al lui Barna i-a fost invalidată candidatura la parlamentare

de News Hour
Distribuie

Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui şi Cristina Prună
Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui şi Cristina Prună

Scandalurile au reizbucnit în USR odată cu apropierea alegerilor parlamentare. Voci din partid acuză faptul că oameni valoroşi sunt marginalizaţi pentru că nu îi convin liderului Dan Barna. Ultimul caz care a stârnit indignare este invalidarea de către biroul Naţional a candidaturii lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare, susţinută de USR-PLUS Diaspora, după un aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului.

În spaţiul public a ieşit informaţia că Teohari a fost mazilit pe motiv că a semnat o scrisoare deschisă prin care numeroşi membri USR acuză execuţii în partid după excluderea lui Oli Ardelean pentru o postare pe pe Facebook critică la adresa lui Barna.

După invalidarea candidaturii lui Teohari, Oli Ardelean a luat poziţie pe Facebook şi susţine că decizia de invalidare a candidaturii lui Teohari a trecut cu voturile lui Dan Barna, Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristian Alin Moş, Radu Mihail, Vlad Botoş, Liviu Mălureanu, Diana Mureşan, Silvia Dinică, Iulian Bulai, Cătălin Stancu, Cristina Prună.

Redăm postarea lui Oli Ardelean:

„Vlad Teohari a fost votat acum câteva săptămâni de membrii USR şi PLUS din Diaspora primul pe lista cu care Alianţa urma să candideze pentru Camera Deputaţilor în Diaspora. Primul cu 100 de voturi în plus faţă de următorul pe listă.
Mâine urmau să fie depuse candidaturile.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Biroul Naţional l-au invalidat azi noapte pentru că, orice ar face, să nu existe deloc timp până la depunerea candidaturilor pentru a putea întoarce această nedreptate. Îşi va găsi probabil dreptatea în justiţie dar prea târziu pentru a opri ce s-a întâmplat deja.

Comisia Naţională de Arbitraj (CNARB) a decis cu 8 voturi din 11 să dea aviz negativ validării candidaturii lui Teohari motivând că nu este o persoană integră deoarece în decembrie 2019 a semnat o scrisoare deschisă. Scrisoare semnată de sute de membri USR, mulţi dintre care au şi participat între timp la locale candidând la primării sau consilii. Fără să fie invalidaţi.
Oameni ca: Stelian Ion care a candidat la primăria Constanţei, Ana Ciceală (CGMB), Manuela Mureşan (CGMB), Tudor Benga (consilier judeţean in Braşov), Iosif Prodan (care a candidat la primăria Mogoşoaia), Ilinca Macarie (candidat la primăria Domneşti), Andrei Nistor (candidat primărie Popeşti Leordeni), şi mulţi alţii în aceeaşi situaţie.

Dublă măsură şi mizerie.

Biroul Naţional cu 13 voturi din 25 (Barna ai lui) au acceptat avizul negativ al Comisiei de Arbitraj şi au invalidat candidatura.
Cristina Prună şi Barna au încercat aseară să se spele pe mâini de responsabilitatea lor pretinzând că nu puteau să nu accepte avizul negativ al CNARB. Ceea ce nu e adevărat. La locale au votat de mai multe ori împotriva deciziilor luate de Comisia Naţională de Integritate a Alianţei (parcă aşa îi zice comisiei reunite de arbitraj a USR şi PLUS).
Nu mai zic că ei sunt vinovaţi şi din alt motiv: ei sunt cei care au început să excludă/suspende membri care critică decizii ale conducerii public. Chiar dacă spun adevărul, chiar dacă tot ce au făcut oamenii ăştia e să încerce că conducerea USR să nu mai ia decizii contrare principiilor USR.

Pentru că oricât ar vrea ei, USR nu are printre principii omerta sau legea tăcerii.
În statutul USR scrie aşa: „Art. 5. USR are ca scop dezvoltarea României pe baze, principii şi relaţii sociale echitabile, prin promovarea integrităţii, meritocraţiei şi a competenţei şi coeziunii sociale, atât în interiorul său cât şi în societatea românească”

Şi au îndrăznit aceşti mizerabili acum să afirme că un om care a vorbit despre o nedreptate anul trecut nu e integru. Asta e crima lui. Asta şi atât.

Altfel 2 foşti pesedişti veniţi în USR dintre care unul e chiar membru în Comisia Naţională de Arbitraj (Andrei Rigu) sunt ok, ultra integri. Au candidat şi la locale amândoi, unul, cum se vede are şi funcţii în partid şi îşi bate joc de oameni.”

Într-o postare ulterioară, Ardelean se întreabă dacă de pe listele de candidaţi pentru parlamentare nu vor fi cumva excluşi şi unii dintre parlamentarii reprezenativi şi cu realizări din usr, pentru că au îndrăznit să facă opoziţie în partid la gruparea condusă de Dan Barna. „Sunt nume ca Ştefănuţă, Ciceală, Preşadă, Vlad Alexandrescu, Goţiu, Dobrev, Seidler, Tudor Benga, Prisnel, Stelian Ion, Andrei Macsut”, a precizat Ardelean.

Reamintim că atât Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, şi Mihai Goţiu, cunoscut pentru iniţiativele sale în domeniul protecţiei mediului şi-au anunţat decizia de a intra în cursa internă pentru noi mandate de senatori.

„Îi invalidează pe toţi? Sunt nume ca Ştefănuţă, Ciceală, Presadă, Vlad Alexandrescu, Goţiu, Dobrev, Seidler, Tudor Benga, Prisnel, Stelian Ion, Andrei Macsut? Nu că dacă ar fi fost doar 2-3 nume necunoscute printre semnatari şi nimeni cu funcţii era ok să îi sancţionezi. Pentru că au semnat o scrisoare care nu zice nimic fals (citez din ea la final).

E pe ulei grav Comisia Naţională de Arbitraj a USR.„, scrie Ardelean.

Oli Ardelean nu e singura care denunţa invalidarea candiaturii lui Teohari. Şi alte voci ale unor userişti din vechea gardă, adică cei ce nu sunt de acord cu „politica de cadre’ a lui Barna şi-au exprimat nemulţumirea în spaţiul public.

„Salutare!
Cum am mai spus-o, îmi place să nu intru în conflict cu propria conştiinţă. Acum puţin timp, am citit pe pagina USRPLUS – Revoluţia bunei guvernări, despre decizia luată în această seară de Biroul Naţional, de invalidare a candidaturii la alegerile parlamentare a lui Vlad Teohari, care câştigase detaşat alegerile interne în cadrul USR Diaspora, pe motiv că a semnat în decembrie o scrisoare prin care mulţi membri USR nu susţineau excluderea din partid a lui Oli Ardelean, raportor de integritate. Asta înseamnă că vor fi invalidaţi şi alţi semnatari care vor câştiga alegerile interne, Echipa Bârna continuându-şi astfel, din păcate, acţiunile ce au dus USR la scorul mic pe care îl are acum.

Comentariul pe care l-am făcut la respectiva postare, mi-a fost şters, l-am mai pus odată şi mi-a fost “limitat temporar de către un administrator dreptul de a comenta pe pagină”.

Prin urmare, las aici comentariul şi îmi anunţ demisia din USR.
Să fim sănătoşi, dacă se poate şi la cap!” scrie, pe Facebook, Mihai Martin.

„Mai mulţi membri USR Diaspora îşi dau demisia din partid după acest nou abuz al conducerii tehnocrate!

Dan Barna este cel mai rău lucru care i s-a întâmplat USR-ului.”, scrie, la rândul ei, Andreea Tălmăzan, fost membru USR demisionat în august.

Haideţi să vă mai povestesc ce mai e în USR şi de ce m-am decis în seara asta să-mi dau demisia din partid, deşi sunt cu cotizaţia plătită anticipat pentru următorul an şi jumătate.

Acum vreo lună, conducerea USR a decis să-l suspende 12 luni pe proaspătul preşedinte al USR diaspora, Emanuel Stoica, temându-se ca popularitatea lui în filială ar putea determina ca senatorul Radu Mihail – un fidel al Echipei Barna – să nu prindă un loc eligibil în viitorul Parlament. Aşa că prin suspendarea lui Emanuel, dl Mihail s-a ales şi tura asta cu un „coledzi”.

„În seara asta, conducerea USR a decis să-i invalideze candidatura lui Vlad Teohari, confirmată democratic de colegii din USR Diaspora în urma alegerilor interne. Motivarea a fost lipsa lui de integritate, întrucât în urmă cu circa un an de zile a semnat o scrisoare deschisă prin care se solidariza cu Oli Ardeleanu, exclusă şi ea din partid de Echipa Barna pentru că a cutezat să discute public de tentativa de fraudă cu semnături din campania #fărăpenali. Alături de Vlad, au mai semnat scrisoarea câteva sute de colegi din USR, printre care un europarlamentar, mai mulţi deputaţi şi senatori, consilieri generali şi locali, preşedinţi şi vicepreşedinţi de filiale judeţene şi locale, membrii în Biroul Naţional şi în cel Municipal. După acest precedent, cu toţii vor fi pasibili de invalidare a candidaturilor viitoare pe motiv de „lipsă de integritate”. Lui Vlad Teohari i-a fost imputată „lipsa de integritate” de aceeaşi echipă de conducere care la începutul anului a susţinut la Bucureşti candidaturile a doi foşti membri PSD pentru Consiliul General al capitalei. Se pare că cei doi nu sufereau de „lipsă de integritate”.

Chiar dacă nu-i cunosc personal pe Vlad şi pe Emanuel (aş fi onorat dacă i-aş cunoaşte) şi nu sunt implicat în problemele filialei USR Diaspora, întrucât am fost printre cei care au semnat scrisoarea de solidarizare cu Oli Ardelean acum un an, recunosc că mă fac şi eu vinovat de „lipsă de integritate” în ochii conducerii,„, scrie şi Bogdan Jipa.


Distribuie
0 comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un comentariu