fbpx
Home Monden Cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?

Cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?

de Tudorache Ionut
Distribuie

Un studiu recent sustine ca a descoperit raspunsul la unul dintre cele mai dezbatute subiecte din toate timpurile – “cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?”. Concret, cercetarea realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Erasmus din Rotterdam sustine ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, dupa cum informeaza publicatia The Independent la inceputului lunii iulie 2017.
Concluzia cercetatorilor olandezi se bazeaza pe descoperirea faptului ca media IQ-ului (inteligenta intelectuala) la barbati s-a dovedit a fi cu 4 puncte mai mare decat in cazul femeilor. Realitatea este in schimb cu totul alta!

Cele mai recente date Eurostat, arată că femeile sunt mai deștepte decât bărbații, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Concluzia cercetatorilor olandezi – privita cu reticenta de lumea stiintifica

In opinia dr. Joseph Devlin de la Universitatea College din Londra, „studiul colegilor de la Universitatea Erasmus este bine structurat si realizat, insa dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a dovedi ca desi creierul masculin este mai mare decat creierul feminin, acesta este si mai inteligent. Mai ales cand metoda de masurare a inteligentei utilizata are putine baze stiintifice”.

Teorii contradictorii referitoare la inteligenta masculina vs. inteligenta feminina

Expertii de la revista Psychology Today sustin ca, in momentul de fata, exista in esenta 6 pozitii importante, desi diferite, cu privire la diferentele dintre inteligenta masculina si cea feminina.

1. Inteligenta nu poate fi masurata cu exactitate si, prin urmare, este dificil sa demonstrezi sau sa respingi existenta unei diferente de sex. 
Acest punct de vedere este, de obicei, sustinut de profesori, jurnalisti sau politicieni care se opun testelor, din punct de vedere ideologic. Atunci cand crezi ca inteligenta nu se poate dedini sau masura cu exactitate, nu trebuie sa oferi prea multe explicatii. 

2. Diferentele de sex demonstrate de numeroase studii pot fi influentate de felul in care barbatii si femeile se raporteaza la teste.
Aceste diferente apar din trei motive. In primul rand, femeile sunt invatate sa fie umile, iar barbatii – sa fie mandri, fapt care ii determina sa abordeze diferit testele. In al doilea rand, din punct de vedere social, nu se cere fetelor sa fie inteligente si, astfel, ele investesc mai putin in educatie si in dezvoltarea competentelor. In al treilea rand, este vorba despre personalitate – in general, femeile nu sunt atat de stabile emotional cum sunt barbatii si au o anxietate mai mare fata de teste, aceste lucru afectand performanta.

3. Nu exista nicio diferenta intre inteligenta masculina si cea feminina. 
In primul rand, nu exista teorii evolutive sau de mediu sau motive suficient de solide care sa confirme clar existenta unor diferente de sex. In al doilea rand, testele timpurii au fost dezvoltate in asa fel incat sa nu arate nicio diferenta. Concret, au fost adaugate si excluse constant subteste, astfel incat niciun sex sa nu fie avantajat sau dezavantajat. Prin urmare, modul in care inteligenta este masurata nu confirma si nici nu informa vreo diferenta de sex.

4. Exista diferente reale intre inteligenta pe sexe. 
Se considera ca inainte de adolescenta, fetele au un avantaj, iar diferenta cea mai mare dintre sexe este semnificativa cand vine vorba de inteligenta spatiala. 
Dupa implinirea varstei de 15 ani, avantajul trece in terenul baietilor, care au un IQ mai mare cu 4 puncte. Aceasta diferenta este explicata si de faptul ca baietii au o dimensiune a creierului (corectata cu dimensiunea corporala) mai mare decat a femeilor. In plus, aceasta diferenta explica “superioritatea masculina” in arta, afaceri, educatie si stiinta. Aceasta pozitie atrage cele mai multe comentarii si critici.

5. Exista numeroase diferente de sex demonstrabile si replicabile in ceea ce priveste inteligenta spatiala.
Este posibil ca diferentele sa nu fie foarte mari, dar sunt replicabile si explicabile in termenii teoriei evolutioniste. Cea mai mare diferenta se inregistreaza cand vine vorba de inteligenta spatiala, desi aceasta poate reprezenta sub o treime din deviatia standard (5 puncte IQ). Persoanele care adopta aceasta pozitie fac referire la un numar foarte mare de studii care au demonstrat diferente de sex in multe grupuri si in multe culturi.

6. In general, nu exista diferente intre inteligenta pe sexe, dar exista diferente la extreme. 
Barbatii tind sa fie supra-reprezentati la cele doua extreme ale curbei lui Gauss – reprezentarea grafica a repartizarii anumitor valori in functie de media standard. In cazul unui esantion foarte mare, barbatii sunt supra-reprezentati atat in topul, cat si in coada clasamentului. 

Exista numeroase persoane si oameni de stiinta care adopta una dintre pozitiile de mai sus si care incearca sa-si sustina si sa-si demonstreze constant punctul de vedere cand vine vorba de reprezentantii “sexului mai inteligent”.

Prin urmare, dezbaterea este de departe pe cale de a se incheia.Distribuie
0 comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un comentariu